Vabilo na uvodno usposabljanje za svetovalce/-ke na TOM telefonu

ODGOVOR JE POGOVOR – tri besede, ki najbolje opredelijo poslanstvo TOM-a.

TOM telefon® – telefon za otroke in mladostnike je program svetovanja in informiranja otrok in mladostnikov. Odraščanje je burno obdobje, ki prinaša veliko sprememb, vprašanj in mnoge pasti. Vsak otrok in mladostnik potrebuje priložnost, da se o njih sproščeno pogovori. Svetovanje je anonimno in zaupno, opravljajo ga prostovoljci po vsej Sloveniji. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih med 12. in 20. uro, na brezplačno telefonsko številko 116 111.     

V letu 2020 so svetovalke in svetovalci, ki delajo v Mariboru, zabeležili 8536 klicev in opravili 868 svetovalnih pogovorov. Najpogostejša problematika, zaradi katere so mladi poklicali, so težave v odnosih med vrstniki, ljubezen in spolnost, vprašanja vezana na dom in šolo, iskanje najrazličnejših informacij, zasvojenost, nasilje ipd. Mladi pokličejo tudi zato, ker si želijo pogovora, ker potrebujejo idejo, kaj bi počeli (jim je dolgčas) ali pa preprosto želijo slišati mnenje, odgovor, napotek, nasvet. Zaradi stisk, s katerimi se otroci in mladostniki srečujejo v času epidemije, se je povečalo tudi število zelo resnih klicev, povezanih z anksioznostjo, depresijo in samomorilskimi mislimi.

Vabimo te, da se nam pridružiš in postaneš prostovoljec mariborske svetovalne skupine. Pogoj za svetovalno delo je opravljeno osnovno izobraževanje ter uvajanje. Prostovoljci morajo biti polnoletni, nekaznovani in imeti zaključeno srednješolsko izobrazbo.

Vsi, ki bi vas to prostovoljno delo veselilo in zanimalo ter živite v Mariboru ali okolici, ste vabljeni, da se prijavite na uvodno usposabljanje, ki bo potekalo ob petkih popoldne in sobotah, s pričetkom v novembru, v prostorih ZPM Maribor, Razlagova 16.

Spletni obrazec izpolnite do 10.11.2021

Za dodatne informacije smo na voljo na tel. št. 02 229-69-13.

 

Kornelija Kaurin,

Vodja mariborske svetovalne skupine