Izdaja znanstvene monografije GEM

Maribor, 20. maj 2020 – Najnovejša svetovna raziskava Globalni podjetniški monitor za Slovenijo med drugim ugotavlja, da je kljub upadu celotne zgodnje podjetniške aktivnosti, pandemija privedla tudi do novih poslovnih priložnosti, ki jih namerava izkoristiti kar 32,3 odstotka zgodnjih podjetnikov.

V okviru mednarodnega raziskovalnega projekta Global Entrepreneurship Monitor (GEM) je v zbirki »Slovenski podjetniški observatorij« izšla znanstvena monografija z naslovom Podjetništvo v novi stvarnosti: GEM Slovenija 2020, ki jo je pripravil raziskovalni tim Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Slovenija v raziskavi kontinuirano sodeluje od leta 2002.

Manj podjetniške aktivnosti, a vendar tudi nove priložnosti
Leto pandemije je zaznamoval precejšen upad celotne zgodnje podjetniške aktivnosti s 7,8 % v letu 2019 na 6,0 % v letu 2020, pri čemer velja izpostaviti, da upad TEA indeksa zaznavamo tudi v drugih evropskih državah, medtem ko je na globalni ravni celotna zgodnja podjetniška aktivnost narasla. Primerjava Slovenije z evropskimi državami pokaže, da smo v evropskem merilu šele na 14. mestu med 18 državami. V povprečju je indeks TEA v evropskih državah znašal 8,1 %.

Več si preberite v sorodnih datotekah.