Denarna politika ECB in njen odziv na pandemijo

Kategorija: Alumni

Od: 20 april 2021 ob 16:30

Do: 20 april 2021 ob 18:00

MS Teams

Katedra za ekonomsko politiko

darja.borsic@um.si

Spoštovani!

 

Vabim vas na novo gostujoče predavanje v sklopu Ekonomske premišljevalnice, ki bo v torek, 20. 04. 2021, ob 16.30. uri. Tokrat bo naša gostja mag. Tina Žumer iz Evropske centralne banke, ki bo izvedla predavanje na temo denarne politike Evropske centralne banke in njenega odziva na specifične gospodarske razmere v luči pandemije covid-19.

 

Razmah pandemije je ob vsesplošni zdravstveni krizi prinesel tudi gospodarsko ohladitev, kar smo občutili v delnem prisilnem zapiranju nekaterih dejavnosti in splošnem padcu potrošnje gospodinjstev (ter večjem varčevanju). Posledično se je globaliziran ekonomski sistem znašel v šoku, v sklopu katerega so se razgalile posamezne krhkosti sistema, ki bi brez enormnih in hitrih ukrepov ekonomske politike bržkone pošteno zamajale obstoječ gospodarski model in ogrozile potenciale za prihodnjo rast. Pomembno vlogo je pri tem odigrala monetarna politika, v našem primeru Evropska centralna banka, ki je z ekstra akomodativno denarno politiko državam omogočila manevrski prostor pri financiranju posameznih fiskalnih paketov. Kljub temu so na mestu vprašanja o tem ali so bili z uporabljenimi instrumenti doseženi želeni učinki ter ali nas bodo morda stroški izvedenih intervencij v prihodnosti še bremenili.

 

Kaj torej pričakovati od monetarne politike v prihodnje in s katerimi izzivi se trenutno soočajo centralne banke bomo razpravljali z mag. Tino Žumer, ki že več kot 20 let deluje na strokovnih pozicijah znotraj glavnih institucij centralnega bančništva.

 

Ekonomska premišljevalnica 2020/2021

Naslov predavanja: Denarna politika ECB in njen odziv na pandemijo

Predavateljica: mag. Tina Žumer

Kdaj: torek, 20. 04. 2021, ob 16.30

Kje: MS Teams

 

Skupini (ekipi) Ekonomska premišljevalnica se v aplikaciji MS Teams priključite z naslednjo dostopno kodo:
4l0aiox

 

Ekonomska premišljevalnica je obštudijska dejavnost na smeri Ekonomija, v sklopu katere se skozi celotno študijsko leto zvrsti serija gostujočih predavanj priznanih strokovnjakov iz poslovnega in akademskega sveta.

Za študente 2. in 3. letnika univerzitetnega študijskega programa je udeležba obvezna!

Nazaj na dogodke