Lea Krulc

Sem Lea Krulc, trenutno študentka na podiplomskem študiju usmeritve projektno-strateškega managementa. Lansko leto sem svoj študij izkoristila z absolventom in se v tem času odločila za študij v tujini, za kar smatram, da je bila to najboljša odločitev v celotnem procesu študija. Za destinacijo sem si izbrala Gran Canarijo, otočje v Španiji, eksotičen Evropski otok, ali kot bi lahko rekli mali raj na Zemlji.

Za študij na kanarskih otokih sem se odločila predvsem, ker sem si želela izkusiti špansko kulturo in hkrati pobegniti pred zimo.

Moja izkušnja je bila nepopisljiva. Kanarski otoki so veliko več kot samo toplo podnebje. Skriva namreč neizmerno lepo naravo od plaž, gora in puščav. Ob ljudeh na otoku resnično začutiš pristnost in toplino, prav tako je njihov ležerni tempo življenja tisti, ki jih dela srečnejše in manj podvržene stresu. Španci so prav tako zelo družabni in odprti. Od njih sem njihovo miselnost skoraj dodobra povzela in mi je po vrnitvi v Slovenijo še zmeraj ostala.

Študij na fakulteti je primerljiv z našim, prav tako predavanja potekajo v angleškem jeziku, zato ni bojazni, da se bi ob prihodu na otok morali učiti španščine. Pouk poteka v popoldanskem času in je v večini interaktivne narave. Dva predmeta sta bila v celoti izvedena na daljavo, dva pa na fakulteti. Po večini predavanja temeljijo na znanstvenih člankih s pomočjo katerih hitreje razumeš teorijo. Španci so torej večji pristaši prakse, kot teorije.

Pa vendar študij ni samo to, kar bi vas motiviralo za Erasmus izmenjavo. Je veliko več. Je večplastnost odnosov, ki jih stkeš z ostalimi mednarodnimi študenti, preživiš najlepše in brezskrbne dneve v svojem življenju, postaneš tolerantnejši, odprt, moder in predvsem stkeš vse življenjska mednarodna prijateljstva.

Odločitev za študij v tujini je ena izmed najtežjih pa vendar najboljših odločitev v času študija, saj menim, da bi vsak študent moral preizkusiti študij v tujini, saj bi s tem postal bogatejši za najboljšo študijsko izkušnjo.

 KONTAKT: lea.krulc@student.um.si 

Manja Pauko

Sem Manja Pauko, študentka Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru. Na dodiplomskem študiju sem diplomirala na usmeritvi marketing, sedaj pa na podiplomskem študiju poglabljam znanja o strateškem in projektnem managementu.

Od nekdaj sem sanjala na veliko, imela ogromno želj in predvsem ciljev. Sem ambicijozna, odprta, komunikativna in v večini polna energije. Moja slabost je neodločnost. A, ne v tej zgodbi.

Svoj tretji letnik sem doštudirala na Dunaju. Ob tej odločitvi nisem niti najmanj oklevala in izkazala se je za najboljšo možno. Pravzaprav bi uzakonila, da je za diplomiranje pogoj vsaj en semester študija v tujini.

Moja izkušnja se je odvijala na University of Applied Sciences Vienna. Na Dunaju sem, kot klasična Mariborčanka bila že večkrat. A, nikdar ga nisem tako spoznala, dojela in se vanj zaljubila, kot takrat, ko sem tam živela. In še sedaj čutim in komaj čakam, da se vrnem!

Dunaj je multikulturno prepleteno mesto. Večplastnost kultur je moč občutiti, ko si s dvema nogama na tleh na enem mestu, a imaš občutek, da si na različnih kontinentih hkrati. Latino kultura doprinese, način plesa v klubu in časovno orientacijo druženj. Skandinavska ciljna usmerjenost, delovni duh in na drugi strani praktičnost. V kvačkanih rokavicah, ki jih ne bi dala nase v življenjsko ogroženi situacij, ta dekleta kljub Dunajskem protivetrju na kolesu sredi Januarja hitijo po opravkih. Ob Azijcih boš zagotovo izpilil vodstvene spretnosti in prvič zares doživel kulturni šok. Ob spoznanju življenja sošolke iz Maroka pa boš še s tako težko življenjsko zgodbo, en velik srečnež, da si se rodil v Sloveniji. Želela sem si tudi biti samozavestna, kot Nemke, ne glede na še tako neugodne situacije in mirna, kot so vedno nezaskrbljeni Švicarji. In imeti popoln nasmeh Indijcev med nazdravljanjem »shoots, shoots, shoots«. Spoznanje navezanosti slovanov. Ruski humor, stil. Balkanski pridih domačnosti. Vse to in še več je Dunaj. Vse to je eno mesto.Tako arhitekturno in srcu bogato mesto. In tako bogat si kar naenkrat ti. Mesto, zgodbe, študij, kulture, ljudje. Vse to te spremeni. Obogati. 

Način študija je popolnoma drugačen. Tisoč in ena možnost različnih ocenjevanj. Vaje zgolj in eksplicitno na primerih podjetij. In predavanja brez predpriprav nanje, sploh ne razumeš. A, vsak izziv je zgolj možnost za novo zmago. Spremembe so pa na koncu edina stalnica v življenju.

Pozivam te, da izbereš svoje spremembe. Le tako boš imel prijateljstva na vseh strani Evrope in tudi sveta. In, ko rečem prijateljstva, res mislim prijateljstva in ne zgolj platonske odnose in poznanstva. Ti ljudje postanejo tvoji ljudje. Ti si sedaj del njihovih in oni del tvojih zgodb.

Kaj bo meni najbolj od vsega tega ostalo? Želja po študiju in delu v tujini. Oktoberfest. Hitro priučene kuhinjske sposobnosti. Spoznanje, da si zares sam svoje sreče kovač. In 3 najboljše prijateljice iz Rusije, EkaterinaAlbina in Alice. Hvaležnost.

KONTAKT: manja.pauko@student.um.si 

Erasmus+ ambasadorji v preteklih letih

Patricija Vrentuša

Sem Patricija in postala sem Erasmus+ ambasadorka saj si želim,  da bi se za Erasmus+ izmenjavo odločilo čim več študentov. Sama sem se v 2018 odpravila na Erasmus, saj sem si želela osebnostno spremeniti in pridobiti več samozavesti na vseh področjih. Ob študiju na Ekonomická univerziti v Bratislavi sem spoznala, da je ta izkušnja nekaj kar bi si želela še tisočkrat ponoviti, zato sem v času študija skupaj opravila kar na 4 izmenjave. Poleg Slovaške sem študirala še na Instituto Superior de Contabilidade e Administração do Porto, Universidad Politécnica de Cartagena v Španiji in na ISCTE v Lizboni.

Erasmus+ človeka spremeni in izpopolni, ne samo na akademskem področju ampak tudi na osebnem. Izboljšaš tuj jezik, se naučiš mnogo novega o  različnih kulturah, spleteš prijateljstva po vsem svetu in postaneš boljša verzija samega sebe. Vsekakor  priporočam vsakemu, ki želi zabrisati meje mogočega in se podati v čudovito neznano.

Kontakt: patricija.vrentusa@student.um.si

 

 

Senekovič Patrik

Sem Patrik in sem na novo pečeni Erasmus+ ambasador! Za mesto ambasadorja sem se odločil, saj sem sam na dodiplomskem študiju opravil 1 letno Erasmus+ izmenjavo v Istanbulu. Izmenjava je bila za mene najboljši del študija, tako glede izobraževanja kot tudi osebne rasti. Uspel sem spoznati, kako poteka študij v tujini in pa predvsem ali sem sam nekdo, ki bi v prihodnosti želel bivati in delati v tuji državi. Spoznal sem ogromno novih ljudi iz različnih kultur, z različnimi pogledi na svet, novo kulinariko, izboljšal znanje tujega jezika in pa sklenil poznanstva, ki so možna zgolj zaradi Erasmus+. Zagotovo pa se bom tekom podiplomskega študija ponovno odpravil na izmenjavo!  

Erasmus+ ti res omogoči, da spoznaš svet in tuj način življenja ter študija. Za konec pa še nasvet vsem, ki razmišljate ali izmenjava ja ali ne, pravilen odgovor je zagotovo JA sploh če greste na izmenjavo s prijatelji tako kot sem šel jaz!

Kontakt: patrik.senekovic@student.um.si

 

  

Anemari Pediček

Emmett Clarkson

Erasmus+ je vedno zasedal pomembno mesto med mojimi interesi. Tekom dodiplomskega študija bančništva in financ sem se odločil, da diplomsko delo, skupaj z dodatnimi predmeti, opravim na Instituto Universitário de Lisboa. Prav tako sem svoj magistrski študij pričel na Cipru, pod okriljem University of Nicosia. Zaradi izjemnih izkušenj sem le te dopolnil še z dvomesečno bilateralno izmenjavo v Indiji (University of Petroleum and Energy Studies), kjer sem bogato razširil tudi svoje raziskovalne sposobnosti.

Na podlagi vsega doživetega me navdušuje misel, da se mladi na EPF odločajo za tovrstne opcije. Za sodelovanje z Mednarodno pisarno sem se odločil, saj jih pri tovrstni odločitvi želim spodbujati in jim pomagati. Biti Erasmus+ ambasador na Ekonomsko-poslovni fakulteti je najboljši način za to. Kar pogumno!'

Kontakt: emmett.clarkson@student.um.si