Central European Exchange Program for University Studies - CEEPUS

Srednjeevropski program za izmenjavo študentov in profesorjev

Kdo se lahko prijavi za izmenjavo CEEPUS?

Prijavi se lahko vsak, ki ima status študenta ali je učitelj na visokošolski instituciji.

Kako se prijavim?

Prijave za CEEPUS izmenjave potekajo elektronsko na spletni strani www.ceepus.info.

Ali so za CEEPUS izmenjave na voljo štipendije?

Da. Vsi študenti in učitelji za CEEPUS izmenjavo po prihodu v državo gostiteljico prejmejo štipendijo. Višine štipendij so od države do države različne, zagotavljale naj bi kritje osnovnih življenjskih stroškov. Več informacij o višinah štipendij dobite pri nacionalni pisarni (NCO) CEEPUS vsake države gostiteljice, saj vam štipendijo dodelijo v državi gostiteljici.

Nacionalna pisarna CEEPUS v Sloveniji:
CMEPIUS – Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja
Ob železnici 16
1000 Ljubljana

www.cmepius.si

Ali imam zagotovljeno namestitev?

Večinoma da. Ponekod za namestitev študentov poskrbijo, drugod se boste morali znajti sami. Pomagali vam bodo v NCO države, kamor potujete.

Ali so kriti stroški poti?

Ne, stroške poti morajo slovenski štipendisti CEEPUS kriti sami.

Ali imam zagotovljeno zdravstveno varstvo?

Da. Država gostiteljica CEEPUS študentom zagotavlja osnovno zdravstveno varstvo. Če odhajate v članico EU boste potrebovali evropsko izkaznico kartico zdravstvenega zavarovanja. Za druge države se pozanimajte pri NCO gostiteljici.

Kako potekajo CEEPUS izmenjave?

Obstajata dve vrsti izmenjav v okviru programa CEEPUS. Večina štipendij je namenjena za mrežne mobilnosti (network mobility). Študenti in učitelji se izmenjujejo znotraj fakultetnih mrež, ki so vsako leto znova izbrane na mednarodnem razpisu. Izjemoma so v poletnem semestru mogoče tudi izmenjave prostih študentov (freemovers), torej tistih, ki gredo na izmenjavo mimo fakultetnih mrež.

Kje najdem seznam fakultetnih mrež za tekoče akademsko leto in več informacij o CEEPUS programu?

Seznam mrež in vse potrebne informacije so dostopne na www.ceepus.info in na www.cmepius.si/drugo/ceepus.

Ali grem lahko na CEEPUS izmenjavo, če moja fakulteta ni v mreži?

Lahko. To pomeni, da greste lahko na izmenjavo kot prosti študent, a šele v poletnem semestru. Ob prijavi boste potrebovali dve priporočilni pismi svojih profesorjev in povabilno pismo z institucije gostiteljice z originalnim pečatom. Vse tri dokumente boste morali ob prijavi v elektronski obliki naložiti na splet.

Kako izvem ali je institucija, na katero si želim, upravičena za CEEPUS izmenjavo?

Enostavno, ob izpolnjevanju prijave na spletu se vam bo po izbiri države gostiteljice odprla izbirna lista institucij, na katere se lahko prijavite. Če želene institucije ne najdete, se obrnite na NCO v tisti državi.

V katere države lahko grem kot CEEPUS študent ali učitelj?

V Avstrijo, Albanijo, Bolgarijo, Češko, Črno Goro, Hrvaško, Madžarsko, Makedonijo, Poljsko, Romunijo, Slovaško ali Srbijo.

Koliko časa traja CEEPUS mobilnost?

Za dodiplomske študente velja, da mora mobilnost trajati najmanj 3 mesece in največ 10. Študenti, ki pripravljajo diplomsko, magistrsko ali doktorsko nalogo imajo tudi možnost krajših mobilnosti s trajanjem najmanj 1 mesec. Učiteljske mobilnosti lahko trajajo najmanj 1 teden do največ 1 mesec. Za vsak teden gostovanja v tujini morajo učitelji predavati najmanj 6 ur.

Ali bodo obveznosti, ki jih bom opravil v tujini priznane na moji domači fakulteti?

Da. Program CEEPUS zagotavlja priznavanje v tujini opravljenih obveznosti. Če odhajate v tujino kot prosti študent si pred odhodom sestavite študijski načrt in se vseeno prepričajte, da vam bodo opravljene obveznosti na matični instituciji priznali.

Kdaj so roki za prijavo?

15. junij: za mobilnost v zimskem semestru

15. november: za mobilnost v poletnem semestru

15. januar: za prijavo fakultetnih mrež (Mreže lahko prijavijo le profesorji, zaposleni na fakultetah.)