Univerity of Bratislava - Virt, Slovakia

Marca 2018 sem bila v okviru Erasmus TSM izmenjave na Univerzi za ekonomijo v Bratislavi (University of Economics Bratislava) na Slovaškem. Izkušnja je bila izjemno zanimiva, saj nisem predavala neposredno njihovim študentom, temveč študentom, ki so preko Erasmus izmenjave prišli na njihovo univerzo. Tako sem prvič predavala študentom iz Mehike, Nigerije in Brazilije. Posebnost teh predavanj v obsegu 8 ur je bila tudi ta, da so bila predavanja izvedena v skoraj 200 km oddaljenem mestu Virt, kjer ima Univerza za ekonomijo v Bratislavi nekakšno dislocirano enoto za izvedbo posebnih programov. Gre za študentski dom, kjer študenti bivajo, se prehranjujejo in tudi poslušajo predavanja in sicer od 8 ure zjutraj do 8 ure zvečer. In seveda sem v taistem domu bivala tudi jaz, skupaj z ostalimi predavatelji posebnega programa, ki je bil osredotočen na marketing in management. Ta izkušnja je zelo prijetna, saj smo s študenti izmenjevali mnenja tudi izven regularnih predavanj, se bolj zbližali in debatirali o vsebinah tudi nekoliko širše. Tovrstna izmenjava znanj se mi zdi res odličen primer in tudi študenti so izražali veliko stopnjo zadovoljstva s takšnim pristopom k pridobivanju novih znanj.

Univerity of INSEEC Lyon Bordeaux, France

Leta 2017 sem se udeležila mednarodnega tedna na ugledni poslovni fakulteti INSEEC, ki ima sedež v Parizu, svoje enote pa tudi v Lyonu, Bordeauxu, Londonu in New Yorku. Posebnost tega mednarodnega tedna je bila, da sem se lahko kot predavateljica v naprej odločila ali bom predavala 8 ur na eni lokaciji ali štiri ure na dveh lokacijah. Odločila sem se za slednjo različico. Za letalski prevoz med obema lokacijama je poskrbel INSEEC. Poleg predavanj smo predavatelji sodelovali tudi kot člani komisij na predstavitvah letnih projektov,  ki jih študenti izvajajo na konkretnih poslovnih primerih. Moram povedati, da sem bila pozitivno presenečena, saj so študenti, ki so projekte pripravljali v skupinah, prikazali visok nivo znanja in tudi njihovi nastopi so bili na zelo visoki ravni. Posebnost izvedbe predavanj je tudi ta, da morajo študenti po vsakem predavanju, ki traja 3 polne ure, pisati preizkus znanja iz teh vsebin, kar pomeni, da sem morala izpitna vprašanja pripraviti v naprej in nato izpite še isti dan tudi oceniti. Priznati moram, da je bil program za nas predavatelje res naporen, saj so nam po celodnevnem delu na fakulteti, organizirali še vodene oglede mesta in druge družabne, prijetne aktivnosti, kot je na primer učenje balinanja.

Zaključno mnenje

Ne glede na to, na katero lokacijo grem v okviru Erasmus+ izmenjave pedagoškega osebja, moram reči, da je veliko koristi. Spoznavam nove ljudi, kolege iz akademskega sveta, pa tudi predavatelje na poslovnih šolah, ki nimajo akademskih nazivov, vendar so odlični predavatelji z večletnimi izkušnjami v praksi. Spoznavam nove pristope in metode poučevanja, spoznavam različne kulture, spoznavam različna pričakovanja in zahteve s strani študentov in mnogo teh izkušenj skušam prenesti v naše okolje. Seveda se vsi pristopi ne obnesejo, zagotovo pa to raznolikost študenti zaznavajo, kar se ne navsezadnje odraža tudi v njihovem zadovoljstvu z mojimi predavanji. Velika korist tovrstnih izmenjav se mi zdi tudi možnost predstavitve Slovenije, Univerze v Mariboru in naše fakultete tujim študentom in moram priznati, da zmeraj z zanimanjem sprejemajo te informacije in postavljajo zanimiva vprašanja. Zadala sem si za cilj, da bom vsako študijsko leto odšla na vsaj eno tovrstno izmenjavo in skušala nabrati čim več pozitivnih izkušenj ter jih prenašati na študente naše fakultete.