Kariera in študenti

Si študent/ka Ekonomsko-poslovne fakultete? Kaj pa zaposlitev? A si že razmišljal/a o tem?
 
Najbrž se strinjaš, da stvari, ki so dobro načrtovane, imajo praviloma večjo možnost za uspeh kot nenačrtovane. Tudi pri karieri je tako, zato prični z načrtovanjem kariere čim prej - takoj. S tem boš bolje spoznal/a sebe in svoje želje ter se boš tako lažje odločil/a o svoji karieri, hkrati bo tudi študij postal bolj zanimiv.

K uspešnemu iskanju zaposlitve vodi primerno načrtovanje kariere, ki osredotoča na naslednje dejavnike:

  • poznavanje osebnostnih lastnosti

  • poznavanje trendov trga dela

  • poznavanje poklica in kariernih možnosti

Bistvo načrtovanja kariere je najti povezavo med tem, kdo si, in med okoljem, ki ti ustreza, ter s pomočjo tega nadgrajevati in razvijati svoje aktivnosti povezane z delom. Pravilen pristop k načrtovanju in ustvarjanju kariere omogoča, da se izogneš situaciji, da bi na delovnem mestu bil/a nezadovoljen/na.
 
Načrtovanje kariere ni enkraten dogodek, ko diplomiraš in vstopiš v svet dela, pač pa je to dinamičen in ponavljajoč se proces, ki omogoča učenje in odzivanje na lastne spremembe in na spremembe v organizaciji, kjer si zaposlen/a.
 
Končni cilj - ustvarjanje uspešne kariere - pa zahteva več kot samo načrtovanje kariere. Zahteva tudi učinkovito iskanje zaposlitve, pripravo življenjepisa, ponudbe ali prošnje za delo, pravilen pristop na razgovoru za zaposlitev, uspešno izvedbo začetnega uvajanja na delovnem mestu in tudi nadaljnje izobraževanje v obliki vseživljenjskega izobraževanja.