7. Svetovne univerzitetne igre v Barceloni

Med 9. in 13. novembrom so v Barceloni potekale 7. Svetovne univerzitetne igre (7th World InterUniversities Championships 2022), na katerih je v 11 športih sodelovalo več kot 3.000 študentov iz celega sveta in 260 univerzitetnih ekip iz Evrope, Afrike, Bližnjega vzhoda in Azije. Na igrah je nastopila tudi 12 članska nogometna ekipa EPF, ki je bila edini slovenski predstavnik na letošnjih igrah. Po številu sodelujočih športnikov se omenjen dogodek uvršča med največje svetovne športne dogodke v letu 2022.

Nogometaši EPF so v sredo varno pristali v Barceloni, se nastanili v hostlu, opravili proces akreditacije in si ogledali prizorišče tekem, ki so potekale v Olimpijskem športnem centru Vall d'Hebron, kjer so med drugim leta 1992 potekale XXV. olimpijske igre. Tekmovanje se je pričelo v četrtek. EPF je bil uvrščen v skupino G, v kateri so se še nahajali slovaški Comenius University, francoska ESSCA Angers in španski Universidad Pontificia Comillas. Uvodno tekmo proti Slovakom, svetovnim podprvakom iz leta 2021, so nogometaši EPF izgubili z 0:3, a so prikazali zelo dober in izenačen prvi polčas, v katerem je zmanjkalo nekaj sreče, saj so zadeli dve vratnici in prečko. Omenimo tudi lahko, da so imeli Slovaki vratarja, ki je slovaški reprezentant in je še konec oktobra igral v glavnem delu Lige Prvakov. Že v petek zjutraj je EPF prišel do prve zmage, ko so se ekonomisti pomerili s ESSCA Angers, katerim so v nogometnem žargonu nasuli »petardo« v mrežo in slavili z rezultatom 5:3. Za preboj iz skupine in za napredovanje v izločilne boje je štela le še zmaga na popoldanski in zadnji tekmi skupinskega dela proti špancem. Tekma med EPF in Universidad Pontificia Comillas je zagotovo ena izmed najlepših tekem v zgodovini nogometa na Ekonomsko-poslovni fakulteti. Fantje so s perfektno igro v vseh pogledih, pritiskom in z odličnim zapiranjem sredine strli neugodne Špance, ki so bili brez prave priložnosti in strela proti vratom.

Dve zmagi in šest osvojenih točk v skupinskem delu so nogometno ekipo EPF uvrstili v izločilne boje in med 16 najboljših univerzitetnih ekip na svetu. V osmini finala so nogometaši EPF naleteli na izjemno zahtevnega nasprotnika in svetovnega prvaka iz leta 2021 – Industriales iz Politehnične univerze v Madridu. Tekma med slovenskimi in španskimi predstavniki je bila izjemno izenačena in dinamična z veliko priložnostmi na obeh straneh. Kljub višjim in na videz fizično močnejšim Špancem, ki so igrali v nacionalnih dresih španske nogometne reprezentance, so bili EPF-ovci agresivnejši in fizično boljši od svetovnih prvakov. Žal je na koncu zmanjkalo nekaj sreče, saj so Španci dosegli dva zadetka iz prostega strela, ekonomisti pa so ponovno od 3- do 4-krat zatresli okvir vrat. Tekma se je končala z rezultatom 1:3 v korist Špancev. Prvaki so postali Čehi iz Ekonomsko-poslovne univerze iz Prage, podprvaki Libijci iz Univerze Zawia, tretje mesto so osvojili Bolgari iz Medicinske univerze v Plovdivu, četrti pa so bili Belgijci iz KU Leuven.

Ekipo EPF in Slovenijo so na tekmovanju zastopali: David Franci (3 goli), Staš Petrovič (2 gola), Aljaž Pernek (1 gol), Anže Slodej (1 gol), Luka Stopinšek (1 gol), Jakob Božič, Til Murkovič, Gregor Rihtarič, Blaž Roškarič, Jan Sedlanič, Jure Šimundža in Žan Trontel.

Pripravil: Gregor Rihtarič, vodja delegacije