[NE]varni na spletu

Kategorija: Dogodki EPF

Od: 10 april 2019 ob 16:00

Do: 10 april 2019 ob 17:30

PA, Razlagova 20

ŠS EPF, KC EPF in KC UM

monika.strauss@student.um.si

Na Ekonomsko-poslovni fakulteti je 10. aprila 2019 potekalo predavanje (NE)varni na spletu, ki ga je organiziral Študentski svet EPF v sodelovanju s Kariernim centrom EPF in Kariernim centrom Univerze v Mariboru.

Marsikomu od nas se zdi, da se znamo na internetu dobro zavarovati pa vendar smo na predavanju ugotovili, da je do popolne varnosti še kar nekaj korakov.

Na enem izmed bolj popularnih socialnih omrežij med mladimi, Snapchatu, se nam zdi, da smo kot posamezniki dokaj varni, saj naše slike izginejo že po 10 sekundah pa vendar obstajajo možnosti, da si prejemnik shrani sliko prek aplikacije ali posnetka zaslona. Prav tako je lahko dostopna naša lokacija, saj jo potrebujemo za prikaz geo-filtrov. Po novejših posodobitvah je tako lahko dostopna tudi naša telefonska številka, ki je po novem potrebna za uspešno registracijo.

Ne varni smo tudi na omrežij Facebook in Instagram, kjer so našo profili odprti in vidni vsem. Z dvema klikoma lahko posamezniki dostopajo do naših osebnih podatkov kot so: rojstni datum, družinski člani, lokacija, prijatelji, fotografije hiše, okolica ipd.

Na delavnici so nam predstavili tudi nevarnosti zavajanja na raznih spletnih klepetalnicah ter na katere stvari moramo biti še posebej pozorni.

Odziv udeležencev je bil pozitiven, marsikdo je izrazil željo po več takšnih delavnicah, kjer se študente opozarja na nevarnosti na spletu ter kako kasneje biti bolj varni. 

Nazaj na dogodke