Praksa v tujini

Podjetje: ML Components GmbH, Nemčija
Čas trajanja prakse v tujini: 08.01.2018 – 26.03.2018

Moje iskanje podjetja za pridobivanje mednarodnih izkušenj se je začelo tako po naključju. Namreč vedno rad raziskujem nove stvari in takrat sem naletel na spletno stran podjetja v Nemčiji, ki se ukvarja z distribucijo elektronskih komponent vseh vrst. Opis podjetja me je prepričal, da oddam vlogo za „Internship” saj je moja želja bila delati in si pridobiti izkušnje na mednarodnem trgu.

Tako sem oddal prijavo za „International Business Developer”. Po nekaj tednih je prišlo sporočilo po e-mailu, da je moj CV zelo zanimiv in, da želijo z mano opraviti razgovor po Skypu. Kot vedno sem tudi tokrat bil na enem mednarodnem projektu, vendar mi je uspelo izpeljati pogovor po Skypu. Oseba s katero sem se pogovarjal mi je že na razgovoru dala vedeti, da sem primeren kandidat in da me bodo sprejeli in tako je tudi bilo. Sicer ni bilo veliko časa za ureditev vseh dokumentov, vendar mi je vseeno uspelo urediti vse papirje v zvezi z usposabljanjem nikakor pa ne s stanovanjem, saj je pridobitev stanovanja v Nemčiji ni tako enostavno, vendar sem se vseeno odločil, da se podam na novo preizkušnjo. Tako sem nekaj tednom moral preživeti v hotelu, nakar sem si uspel po nekaj več kot treh tednih najti stanovanje.

Delo v podjetju je bilo nadvse pestro in zanimivo. Prve dni sem imel uvodne sestanke, kjer sem spoznal podjetje, način dela, pristop, nove pojme in sodelavce. Dobil sem svojega nadzornika na katerega sem se vedno lahko zanesel, ko sem potreboval pomoč. Naučil sem se veliko novih in praktičnih stvari, prav tako pa sem delal v mednarodnem podjetju z veliko sodelavcev iz različnih držav. Tako sem spoznal tudi nekatere druge kulture, ki jih do sedaj še nisem spoznal, prav tako pa poslovne običaje in način dela drugih držav sej sem bil v stiku s podjetji s celega sveta. Moj delovnik je potekal od osmih zjutraj do petih popoldne vmes smo imeli eno uro za kosilo. V petek smo končali že ob treh popoldne in se družili na tako imenovanem „Beer Friday“. Način dela v Nemčiji je nekoliko drugačen od našega vendar ne  tako posebno. Najbolj kar te lahko zmoti je, da ta ena ura za kosilo ni plačana in si zato eno dlje na delu.

Delo v podjetju se je kar hitro končalo pri svojem delu sem bil nadpovprečno uspešen in mi je podjetje, dalo možnost, da po končanem študiju nadaljujem z delom v tem podjetju. Izkušnja v tujini je tako neprecenljiva, seveda se moraš odločiti za zapustitev „comfort zone“ v domačem okolju in narediti korak naprej, korak v drugo državo, običaje, kulturo, korak v prihodnost.