Praksa v tujini

Ker mi je Budimpešta že od nekdaj všeč sem se odločil, da bom opravil praktično usposabljanje v tem mestu. Moja smer na ekonomski poslovni fakulteti v Mariboru je „mednarodna poslovna ekonomija” in tako sem šel iskat primeren internship. Happy erasmus Budapest se ukvarja z online marketingom, potovanji,  mednarodnimi izmenjavami in iz tega razloga , sem prišel do zaključka, da bi to bila to zelo lepa priložnost da dopolnim svoj študij in da se preizkusim v mednarodnem okolju.

 Kontaktiral sem svojega mentorja in ti so mi bili v pomoč če sem kaj potreboval, vendar večino stvari sem opravil sam (iskanje stanovanja, prevoza do Budimpešte, izpolnjevanje obrazcev...)

 Je kar precej dela s temi obrazci in vsemi obveznostmi, ampak zagotovo je vse skupaj vredno truda. Po morda 10 dneh iskanja na FB sem končno našel primerno stanovanje (stanovanja v Budimpešti so dejansko edina stvar, ki je dražja in  nekateri zahtevajo dvojni depozit, kar je absolutno preveč, zato najti primerno stanovanje ni tako enostavno).

Priporočam da se prijavite v vse FB skupine, kjer oglašujejo stanovanja in iščete dokler ne najdete cenovno in lokacijsko primerne sobe/stanovanja. Pri tem je še posebej pomembno s kom živiš, tako da sem bil predvsem pozoren na to kdo so moji sostanovalci.

Življenje v Budimpešti je dokaj poceni, cene so primerljive s slovenskimi, morda celo nekoliko nižje.

Glede lokacije priporočam nastanitev v centru torej distict V,VI ali VII.

S samo prakso sem bil zelo zadovoljen saj je bila zelo raznolika. Od organiziranja potovanj, piknikov, zabav na različnih koncih Madžarske (katere smo organizirali za erasmus študente), do ustvarjanja in distribucije revij, oglaševanja na FB, pridobivanja informacij o različnih hotelih, hostlih kjer smo širili svojo turistično znamko (od turističnih poti v Budimpešti, do aplikacije in revij v kateri so vse informacije o Budimpešti).

Delo je bilo raznoliko in ni bilo nekega urnika ampak smo se sproti dogovorili, kaj je treba postoriti. Določene stvari sem počel na računalniku, za določene stvari sem moral na teren.

Prakso sem opravil v spomladanskem/poletnem obdobju torej od 3.4 do 29.7.2018. Iz same prakse sem pridobil veliko mednarodnih izkušenj. Zraven tega je tudi izboljšava jezika (torej izboljšava moje angleščine, nekaj osnovnih stvari v madžarščini, saj je angleščina tam na malo nižjem nivoju kot v Sloveniji), kot tudi spoznavanje same kulture, tako Madžarske kot ostalih, saj je Budimpešta zelo mednarodna, do pridobitve znanja v online marketingu, FB, oglaševanju, organiziranju potovanj, komunikaciji z ljudmi in nazadnje tudi biti samostojen.

Če kdo razmišlja o praksi v tujini bi mu vsekakor priporočil, da gre v tujino, saj bo s tem pridobil veliko več izkušenj in znanja, sam bi vsekakor priporočil Budimpešto saj je to 2 miljonsko mesto, vendar sam center ni velik, zato je možno večinoma potovati peš, pa tudi sam javni prevoz je zelo dobro organiziran. Budimpešta je varna, poceni zelo mednarodna in edina stvar ki je negativna morda je znanje angleščine katero je bolj slabo, ampak vse se da s-komunicirati.