Praksa v tujini

Podjetje: Newcastle University, England

Čas trajanja prakse v tujini: 1.3.2018 - 31.8.2018

Sem študentka 2. letnika magistrskega študija Strateški in poslovni management. Osebno dajem velik pomen mednarodnemu mreženju in izkušnjam v tujini, zato se mi je Erasmus pripravništvo zdelo odlična priložnost in še tisto zadnje dejanje pred zaključkom študija in vstopom v ‘odrasel’ svet dela.

Že na dodiplomskem študiji sem leto dni preživela v Španiji, tedaj na študijski izmenjavi. Bilo je nepozabno leto, dogodivščina, ki jo je bilo vsekakor vredno ponoviti, čeprav v malo spremenjeni obliki pripravništva v tujini. Priložnosti sem začela iskati preko spletne strani Erasmusintern.org. Skoncentrirala sem se na dela, ki spadajo bolj v ekonomske ali organizacijske vede, tudi politične morda. Pritegnile pa so me predvsem države kot so Anglija, Nemčija, Nizozemska in Belgija. Med brskanjem naletim na par všečnih oglasov in se na njih ustrezno prijavim. Predvsem pa mi je v oči padlo pripravništvo v Newcastle University, v njihovi mednarodni pisarni. Plusov je bilo več. Že samo delo nakazuje na mednarodno dimenzijo, v eni izmed najuglednejših angleških univerz. Velik plus je bilo tudi dejstvo, da gre za angleško govorečo državo, kjer se lahko znanje angleškega jezika res do konca izpopolni.

Nekaj tednov po prijavi sem dobila mail in prošnjo za Skype intervju. Po pol urnem pogovoru s tremi uslužbenci sem en dan kasneje dobila mail, da sem sprejeta na razpisano delovno mesto. Sledilo je urejanje dokumentacije in odhod na delovno prakso, ki je trajala pol leta. Njihova kompenzacija za opravljeno delo je bila brezplačna nastanitev v enem izmed študentskih domov, z lastno sobo in kopalnico ter skupno kuhinjo. Erasmus štipendija mi je tako ostala za lastne stroške in čeprav gre za državo z visokim standardom in posledično visokimi cenami, sem brez težav lahko počela in si privoščila večino stvari, ki sem si jih želela, vključno s potovanji po otoku.

Bili smo trije pripravniki, ki so nas razvrstili v različne team-e znotraj mednarodne pisarne. Sama sem spadala v oddelek za mednarodno sodelovanje in strateška partnerstva, kar se je odlično prekrivalo z mojimi študijskimi usmeritvami (diplomirala sem namreč iz Evropskih študij na FDV-ju). Delo je bilo raznoliko in dinamično. Od podpornih nalog do sprejemanja visokih gostov s svetovno priznanih univerz ali različnih ambasad, pa od vodenja ogledov kampusa do pisanja zapisnika na sestankih, prisostvovanje na okroglih mizah in različnih delavnicah. Nekateri dnevi so bili preživeti v pisarni, nekateri ne. Znanja in veščine, ki sem jih pridobila bodo zagotovo znatno vplivale na moja prihodnja delovna mesta.

Ljudje v pisarni so bili nadvse prijazni in ustrežljivi, pripravljeni pomagat in svetovat. Spletla so se dobra poznanstva pa tudi trdna prijateljstva, ki bom jih brez dvoma ohranila v prihodnosti. Vsekakor je bila nadvse koristna izkušnja, ki bi jo priporočila vsem študentom, ki jih ni strah stopiti iz svoje cone lagodja in se podati v nekaj neznanega.