EVROPSKA KOMISIJA: Evropski semester – kaj je to? Kako Evropska komisija ocenjuje stanje v Sloveniji?

Kategorija: Alumni

Od: 18 april 2018 ob 09:00

Do: 18 april 2018 ob 12:00

PA (Razlagova 20)

EPF, Katedra za finance

timotej.jagric@um.si

Na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru je Katedra za finance gostila predavatelja Dina Pinnelija, namestnika vodje enote za Slovenijo na generalnem direktoratu Evropske komisije za finančne in gospodarske zadeve (DG ECFIN), ter Ullo Hudina Kmetič in Tino Vončina, obe predstavnici za evropski semester, Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji.

Evropski semester je letni cikel usklajevanja gospodarskih, proračunskih in strukturnih reformnih procesov v državi članici. V okviru tega procesa službe Evropske komisije med drugim pripravijo celovito podrobno poročilo o stanju v posamezni državi na različnih področjih (gospodarstvo, javne finance, trg dela, socialne zadeve, bančni sektor itd.). Tovrstno oceno stanja v Sloveniji je Evropska komisija objavila 7. marca 2018 v t.i. Poročilu o Sloveniji 2018. Njegovo vsebino je podrobneje predstavil Dino Pinneli, namestnik vodje enote za Slovenijo na generalnem direktoratu Evropske komisije za finančne in gospodarske zadeve (DG ECFIN): Key findings of the Country Report for Slovenia 2018. From excessive imbalances to non-imbalances: The journey of Slovenia.

O tem kaj evropski semester je, kako se vanj poleg spremljanja gospodarskih zadev v vedno večji meri vključujejo tudi politike zaposlovanja in socialnih zadev (steber socialnih pravic) sta v nadaljevanju predstavili tudi namestnica vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Ulla Hudina Kmetič in njena sodelavka Tina Vončina, obe tudi predstavnici za evropski semester. Predstavili sta tudi vlogo in delovanje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Katere informacije o Evropski uniji so na voljo v Mariboru, je predstavil Matevž Kmetec v okviru informacijske točke Europe Direct Podravje.

Nazaj na dogodke